Wist je dat...

... de Belgian Reactor 2, samen met 4 andere reactoren in de wereld, verantwoordelijk is voor de productie van 90 % van de belangrijkste radio-isotopen voor nucleaire geneeskunde?

Wist je dat ...

... bij een radioactieve wolk met jodium, kan aanbevolen worden om  jodiumpillen in te nemen ter preventie van een hoge stralingsdosis voor onze schildklier?

Bij een nucleaire of radiologische noodsituatie is het mogelijk dat er een hoeveelheid radioactiviteit wordt uitgestoten in het milieu. De overheid kan, bij de activering van het nationaal nucleair noodplan, maatregelen treffen om de bevolking te beschermen. Wanneer er een wolk zou overwaaien met radioactief jodium, kan de overheid beslissen om de inname van stabiel jodium aan te bevelen. Dit stabiel jodium stapelt zich op in de schildklier en verzadigd het orgaan, zodat eventueel radioactief jodium niet kan opgenomen worden door de schildklier.  Meer informatie over het nationaal nucleair noodplan en het gebruik van de jodiumpillen kan je vinden op www.nucleairrisico.be.