HADES: onderzoekslabo voor berging van nucleair afval

HADES underground research facility

HADES staat voor High Activity Disposal Experimental Site en is niet toevallig de naam van de Griekse god van de onderwereld. Het laboratorium bevindt zich 225 meter onder het domein van het SCK•CEN in de Boomse kleilaag.

ESV EURIDICE, het economische samenwerkingsverband tussen NIRAS en het SCK•CEN, staat in voor de uitbating van het laboratorium en de wetenschappelijke experimenten. Onderzoekers bestuderen de diepe klei als mogelijke bergingsplaats voor hoogactief en langlevend radioactief afval. Het partnerschap neemt deel aan internationale onderzoeksprogramma’s en is wereldwijd gekend voor haar experimenten.

Hal1                   Hal2

De bouw van HADES gebeurde in verschillende stappen. In 1980 startten de graafwerken voor de eerste toegangsschacht. In volgende fasen werden de uitgravingstechnieken verbeterd en methoden ontwikkeld om de verstoring van de kleilaag te beperken. Begin deze eeuw kreeg de infrastructuur een extra galerij om de veilige berging van warmteafgevend radioactief afval te demonstreren. Breng een virtueel bezoek aan het labo!

HADES_NL

Meer informatie over de ondergrondse berging van radioactief afval vind je in de sectie 'Educatief materiaal'.